Ramygalos ir aplinkinių seniūnijų vaikai galės dalyvauti naujausiuose pažangiomis technologijomis grįstuose edukaciniuose užsiėmimuose. Tokia galimybė atsivėrė Ramygalos Atviram jaunimo centrui tapus lietuviško prekybos tinklo „Maxima LT“ konkurso „Mes – bendruomenė“ nugalėtoju.

(AJC) 7 tūkst. vertės projektas ,,Maximalus užimtumas“ gavo finansavimą – 4,900 eurų. Likusią dalį pridės Panevėžio rajono savivaldybė.

AJC projektas ,,Maximalus užimtumas“ iš 94 pateiktų projektų pateko į finalininkų 15-uką. Vėliau atrinktas ir į 9-nių laimėtojų sąrašą. Ramygaliečiai buvome pakviesti į „Mes – bendruomenė“ baigiamąjį renginį, kur jų laukė įkvepiančios projektų kūrybinės dirbtuvės. Dirbtuvių metu „Mes bendruomenė“ paraiškų vertinimo komisijos narys Mykolas Lepeška pasidalino ilgamete patirtimi, kaip idėjas paversti realybe, o diena užbaigta laimėjusių projektų apdovanojimų ceremonija. „Maxima“ atstovai dar kartą nustebino originalumu – laimėtojams įteikė diplomą iš perdirbto popieriaus, o jo viduje buvo įdėtos gėlių sėklos, kad diplomas negulėtų, o puoštų savo žiedais mūsų bendruomenę.

Įgyvendinant projektą „Maximalus užimtumas“ bus sukurta saugi edukacinė erdvė rajono vaikams, taip mažinant socialinę atskirtį tarp didmiesčių ir provincijos.

Ramygalos kultūros centre ir AJC erdvėje nuolatinėse veiklose lankosi per 200 dalyvių.

Technologijoms sparčiai žengiant į priekį, mažųjų miestelių ir kaimų gyventojai turi mažesnes galimybes suspėti su pasaulio progresu. Nereikia nė pasakoti, kaip skiriasi robotų konstravimas iš kartoninių dėžių ir tikrų robotų programavimas. Tai puiki galimybė ugdyti jaunų žmonių iniciatyvumo ir kūrybingumo kompetencijas, skatinant juos mąstyti, atrasti, tirti, drąsiai kurti idėjas, inicijuoti jų įgyvendinimą, o naujausiomis technologijomis paremtus ir sukurtus sprendimus – pademonstruoti, pristatyti.

Užsiėmimo metu vaikai bus mokomi integruoto ugdymo – tai skirtingų mokomųjų dalykų jungimas. Integruotas ugdymas leis vaikui nagrinėti, diskutuoti, spręsti įvairias problemas, dirbti komandoje, o visas įgytas teorines žinias įtvirtinti praktikoje, priklausomai nuo pasirinkto lego roboto konstravimo principo. Lego robotai – edukaciniai įrankiai, leidžiantys kiekvieno užsiėmimo gale išvysti konkretų rezultatą.

Tikimės, kad galėsime suteikti galimybę konstruoti robotus ir savo darbus pristatyti ne tik Ramygalos gyventojams, bet ir kaimyninių seniūnijų bendruomenėms. Įtraukdami skirtingų socialinių sluoksnių vaikus, romų tautybės vaikus, mažinsime tarpusavio atskirtį. O tuo metu, kai visi menų vadovai yra neformalaus ugdymo užsiėmimuose, neužimti vaikai galės saugiai žaisti salėje, kurioje projekto metu įsigytų interaktyvių grindų pagalba bus lavinami ne tik vaikų judesiai, bet ir matematiniai sugebėjimai, vaikai turės galimybę susipažinti su abėcėle, planetomis, rinkti miško gėrybes arba tiesiog žaisti smagius žaidimus: futbolą arba boulingą, neišėję iš ugdymo įstaigos patalpų. Tai puiki mokomoji priemonė, kurios standartiniame pakete yra 52 interaktyvūs edukaciniai žaidimai.

Tikimės, kad projektas padės ne tik užtikrinti lankytojų užimtumą, bet ir ugdyti jų žingeidumą, bendravimą, pasitikėjimą ir savivertę.