Šis vėlyvas pavasaris su dabar pražydusiom alyvom, alyvom iš S. Mykolaičio dainos "Balta diena" sukvietė būrį dainos ir poezijos mylėtojų į 5-ąjį dainuojamosios poezijos festivalį-konkursą, skirtą aktoriaus, kūrėjo Sauliaus Mykolaičio atminimui. Saulius Mykolaitis gimė ir augo Ramygaloje, čia paėmė į rankas pirmąją gitarą, čia parašė pirmas dainas. Nepaprasto jautrumo, stiprios kūrybinės energijos ir amžinai kovojantis su neteisybe - toks buvo Saulius. Vaikščiojimas ašmenimis, nuolatinė įtampa palaužė šį gabų žmogų ir jis pasirinko kelią amžinybėn. Turbūt kiekvieno žmogaus gyvenime būna akimirkų, kai širdis sako nebegaliu. Nebenoriu. Gana. Nežinau ar tie, kurie žengia žingsnį amžinybėn yra drąsesni, ar silpnesni. Turbūt kiekvienas savaip. Bet kai tai padarai, nebesužinai kokia galėjo būti kita diena, kiek puikių dalykų tavęs laukia už posūkio, nepamatai ką dar tau paruošė gyvenimas. Mūsų pasirinkimai yra tik mūsų, bet jie neišvengiamai paliečia aplinkinius. Linkėdamas rasti pusiausvyrą labai šiltai ir jautriai apie Saulių kalbėjo brolis Darius Mykolaitis. Panevėžio rajono mero pavaduotojas Antanas Pocius taip pat apgailestavo, kad tokie susitikimai rengiami, jau mirus žmogui. Juk daug smagiau, sakė jis, jei autorius dabar galėtų kartu su mumis dainuoti, galbūt po tom pačiom baltom alyvom. Sauliaus gyvenimą pratęsia jo artimieji, bičiuliai, kolegos, kūrybos gerbėjai. Jis pavirto dainom. 

Šį festivalį 2010 m. sugalvojo Ramygalos gimnazija. Vėliau jį padovanojo kultūros centrui. Šiais metais atlikėjų skaičius buvo mažesnis, bet kaip sakė komisijos pirmininkas Gediminas Storpirštis, atlikėjai nepalyginamai stipresni ir festivalio kokybė išaugo. Gimnazijos direktorius Algis Adašiūnas dar prieš pasirodymus apgailestavo, kad festivalį organizuoja kultūros centras, o ne muzikos mokykla, kuri būtų jį išauginusi į gylį ir plotį, bet sakė, kad simboliška, jog atlikėjai stovi toje pačioje scenoje, kurioje savo karjerą pradėjo Saulius. Džiaugiamės, kad renginys pavyko ir nenuvylėm nei žiūrovų, nei dalyvių. Festivalyje pasirodė atlikėjai iš Kupiškio, Kėdainių, Vilniaus, Skuodo. Jie atliko po dvi dainas, vieną S. Mykolaičio, kitą savo kūrybos. Jautriai skambėjusios dainos, subtili scenografija, užbūrė žiūrovus ir atrodė jog šalia yra ir šių dainų autorius. Visi dalyviai buvo apdovanoti renginio simboliniais suvenyrais, partnerių Bardai Lt dovanomis. Nugalėtojais tapęs Dainos teatras iš Vilniaus Gabijos gimnazijos ( Arijus Kliševičius, Rūta Leiputė, Edgaras Pachnikas, Greta Klimaitė) atliko dainas „Užrakintas dangus“ žodžiai ir muzika Sauliaus Mykolaičio ir „Susitiksim rytoj“ žodžiai ir muzika Rūtos Leiputės. Jie gavo teisę koncertuoti kartu su profesionalais Bistrampolyje vykusiame koncerte . Ir galimybę nusifotografuoti su festivalio simboliu – bronzine skulptūrėle, kuri po renginio vėl buvo grąžinta gimnazijai. Festivalį užbaigė komisijos narės dainų autorė, atlikėja, dainuojamosios poezijos žanro puoselėtoja, Raguvos kultūros centro meno vadovė Rima Žudienė, atlikusi dvi dainas. 

Skirstėmės visi su viltimi susitikti po poros metų ir turėti festivalyje atlikėją jei ne iš Ramygalos, tai bent iš Panevėžio rajono.